Om Päivi Karabetian

Ålder: 46 år

Bor: på Gotland

Karriär: Päivi har arbetat som grundskollärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen innan hon sadlade om till farmaceut. Som farmaceut har hon prövat på det mesta; att jobba inom medicinberedning av cytostatika och smärtkassetter, kvalitetsgranska läkemedelsförråd inom Västra Götalandsregionen och har även under ett år jobbat som apotekschef.

Yrke: farmaceut på apotek Liljan, i Visbys Östercentrum.

Familj: Javisst. Man, ett barn och två vuxna barn.

Fritidsintressen: vandra i skogen, allra helst på Gotlands magiska vandringsleder och naturreservat.

Familjebakgrund: Päivi växte upp i en finsk arbetarklassfamilj med sina två syskon. Mamman var hemmafru innan hon blev lokalvårdare och pappa jobbade senast på Lilla Edets pappersfabrik. Päivi hade både en fin och trasig barndom, det senare på grund av pappans labila psyke och växande alkoholism. Varje skottår åkte pappa Olavi in och ut från Restad Gårds mentalsjukhus där han prövade både sluten och öppen psykiatrisk vård. En bidragande orsak till  den mentala ohälsan var den femåriga sonen Aris drunkningsdöd. Hans död präglade hela Päivis barndom. När Päivi var 16 år gammal flyttade hon ofrivilligt hemifrån efter att hennes pappa försökte ta livet av henne. Fram tills hon kunde försörja sig själv levde hon under gymnasieperioden flera år på försörjningsstöd från Socialtjänsten innan hon äntrade grundskollärarprogrammet. När föräldrarna skilde sig levde pappan under några år på gatan tills han dog av en hjärtinfarkt/stroke. Mamman gifte sedermera om sig med en ny man, som blev som en ny far för Päivi och hennes syskon. Från det äktenskapet har Päivi en halvsyster.

Sari Timonens foto.
Päivi till vänster, med sin lillasyster och mamma.
Sari Timonens foto.
En bra jul. Päivi sitter på pappas högra sida och hennes lillasyster på hans vänstra sida.

I ett webbradioprogram hos Ariton förlag berättar Päivi om sin barndom. Gå in här om du vill lyssna på hennes ”sommarprogram”.

Skriver inom genre: Magisk realism och humor. Gärna i skrönform. Hon älskar att blanda in romantik och sorg i historierna som på så sätt blir mer levande.

Särbegåvning: Päivi kan sedan barnsben se den andliga världen. Hon är medial och kan se, höra och lukta sig till avlidna människor. Drömmar varnar henne innan den verkliga världen gör det. Sedan 15 år tillbaka läser hon i kaffesump och kan spå med mycket stor säkerhet. Hon utför healing för husbehov. Hon har träffat både andar och demoner, Jesus och änglar och även om hon inte bekänner sig till någon religiös inriktning är hon starkt troende, vilket utmynnade i boken End of game-världen som lekplats för själen.